Bezpieczeństwo i higiena pracy w zakładach przemysłu koncentratów spożywczych - Strona 4 |
Strona 4 z 6
Rozdział 4 Produkcja wyrobów kawowych. § 70. Piece do prażenia suszu cykorii, buraka i ziarna powinny posiadać, niezależnie od napędu mechanicznego, napęd ręczny, uniemożliwiający obracanie pieca w razie doraźnego wyłączenia prądu. § 71. 1. Cyklony do odprowadzania pyłów z suszu buraka, cykorii i zboża oraz gazów spalinowych, powstających przy prażeniu, powinny być oczyszczane nie rzadziej niż dwa razy w tygodniu. § 72. Pracownik zatrudniony przy prażeniu suszu cykorii, buraka lub ziarna powinien używać okularów zabezpieczających przed promieniowaniem podczerwonym. § 73. Mieszanie prażeniny cykorii, buraka i ziarna przy ich chłodzeniu powinno odbywać się mechanicznie. § 74. Usuwanie nalepów z walców mielących prażeninę buraka, cykorii lub ziarna powinno odbywać się mechanicznie, przy pomocy automatycznych zgarniaczy. § 75. W czasie pracy górne i dolne drzwiczki mlewników walcowych do rozdrabniania surowców wymienionych w § 74 powinny być stale zamknięte. § 76. Urządzenie do rozdrabniania surowców kawowych, jak granulatory i gniotowniki, powinny być całkowicie zabezpieczone przed możliwością zetknięcia się ręki pracownika z wirującymi elementami rozdrabniania. § 77. 1. Wymiana walców mlewników do rozdrabniania powinna być dokonywana pod bezpośrednim nadzorem kierownika warsztatów. § 78. Urządzenie wirnikowe suszarni rozpyłowej oraz jej wentylatory powinny być okresowo sprawdzane przez wyznaczone osoby. § 79. Pracownik wchodzący do wieży suszarni rozpyłowej powinien posiadać na sobie szelki bezpieczeństwa i być asekurowany liną przez drugiego pracownika. § 80. Pracownik obsługujący olejowy, gazowy lub inny piec powinien używać sprzętu chroniącego przed poparzeniem i przed olśnieniem. |
Specjalista BHP
Inspektor PPOŻ
inż. Kinga Garwolińska
tel. +48 601 333 930
email: biuro@bhpippoz.pl
Działamy na terenie WIELKOPOLSKI
www.bhpippoz.pl